Tanzania

Tanzania

In Dar Es Salaam stopte het CCBRT (Comprehensive Community Based Rehabilitation in Tanzania) ziekenhuis met het opereren van kinderen met spina bifida en hydrocefalie. De oudergroep trok naar de pers en naar de politici om het recht van behandeling van hun kinderen te bepleiten. En met succes! Het nationaal ziekenhuis MOI nam over. Child-Help trainde de lokale neurochirurg in de nieuwste operatietechnieken (ETV/CPC = Endoscopic Third Ventriculostomy/Choroid Plexus Cauterization) in ons project in Mbale en betaalt er ook de shunts. Het was een eerste project waar het land zijn volle verantwoordelijkheid nam. Zonder het actieve lobbyen van de oudergroep was dit nooit gebeurd. De oudergroep in Tanzania is erg actief en heeft zelf gelden bijeen gevonden voor medische apparatuur van MOI.

In Arusha startte Child-Help een chirurgisch project in het ALMC (Arusha Lutheran Medical Center) omdat er in die regio niets meer voorhanden was. Het is een modern ziekenhuis dat voor Masai helpt. Aan het ziekenhuis is er ook een opvanghuis waar kinderen een tijdje kunnen verblijven. Omdat in het ALMC veel orthopedische operaties gebeuren noemt men dit het ‘Plaaster-huis’.

CCBRT doet nog wel revalidatiewerk in de regio van Dar es Salaam. Aan de voet van de Kilimanjaro kunnen onze kinderen ook bij hen terecht.

We openden in 2018 een klein kantoortje in Dar Es Salaam om onze projecten beter te kunnen opvolgen en begeleiden. Child-Help Tanzania is daar onze gastheer.

Samen met de Bo Hjelt Foundation startte Child-Help een onderzoeksproject naar het belang van intravesicale Oxybutine in de eerste levensjaren en naar fundamenteel onderzoek naar de oorzaken van beide handicaps. Deze Foundation waar de directeur van Child-Help voorzitter van is, doet voornamelijk fundamenteel onderzoek naar de oorzaken van spina bifida. Jaarlijks ondersteunt de Bo Hjelt Foundation twee doctoraatstudenten.

Child-Help doneerde in Mwanza een echografietoestel om de kosten van CT scans te vermijden voor het controleren van de nieren. En in het MOI ziekenhuis doneerden we een volledige endoscopische installatie voor chirurgie om shunten zoveel mogelijk te vermijden.

In 2018 openden we een nieuw succesvol Huis van de Hoop in Mwanza en werkten we aan een draaiboek voor dergelijke nieuwe initiatieven. Een Zuid-Zuid uitwisseling tussen het Huis van Hoop in Kijabe (Kenia) en dat van Mwanza is vruchtbaar gebleken voor beiden. In 2020 bouwen we een nieuw Huis van de Hoop in Mwanza dat nog meer zal kunnen voldoen aan de noden van onze ouders en kinderen. De bouw van dit nieuwe Huis van de Hoop wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Provincie Antwerpen.

NL