Terug naar overzicht

De Provincie West-Vlaanderen steunt onze partner Bethany Kids in Kenia.

Dankzij deze subsidie van 10.500 euro kan onze partner medisch personeel, ouders en andere verzorgers van kinderen met een open ruggetje of een waterhoofd opleiden over de levenslange (na)zorg van kinderen met deze aandoeningen.

Het team van Bethany Kids stuurde ons het pakkende verslag van hun huisbezoek bij Patrick Njoroge in Dandora, dicht bij de hoofdstad Naïrobi.

Huisbezoek aan Patrick Njoroge in Dandora, Kenia

Op 22 januari 2024 bezocht het team (bestaande uit Geoffrey Musyoka, Joseph, Francisca, Carol en Mama Leone) Patrick Njoroge (16) die geboren is met Spina Bifida en met zijn ouders in Dandora woont.

‘Bij aankomst werden we verwelkomd door een vieze geur uit de rioolrivier die slechts een paar meter van hun huis ligt. De brug naar zijn huis bestaat uit oude boomstammen. Het kostte ons veel moeite om de brug over te steken en Joseph moest Francisca ondersteunen. Hieruit bleek al dat er een groot probleem is, aangezien Patrick rolstoelgebruiker is en de brug niet handicapvriendelijk is. We kwamen er ook achter dat Patrick een emmer als toilet gebruikt omdat hij geen gebruik kan maken van het oude toilet buiten het huis, dat niet toegankelijk is voor hem. We adviseerden de moeder om een plastic stoel te kopen en een gat voor hem te maken.

We merkten ook op dat Patrick zijn rolstoel in Joytown heeft achtergelaten. Hij zit de hele tijd in de zetel en zijn moeder moet hem ondersteunen als hij zich van de ene naar de andere plek moet verplaatsen. De omgeving buiten is helemaal niet rolstoelvriendelijk en misschien is dat wel de reden waarom Patrick zijn rolstoel in Joytown heeft achtergelaten.

Patrick heeft een zusje (Elizabeth) van 13 jaar. Ze heeft vorig jaar klas 8 afgemaakt met 270 punten en is nog niet naar de eerste klas gegaan omdat ze geen schoolgeld heeft. Hun vader, die losse baantjes heeft op bouwplaatsen, is de enige kostwinner, maar de relatie tussen hun vader en moeder loopt al een hele tijd moeilijk. Ze leefden gescheiden en de vader zorgde niet voor hen tot voor kort, toen de moeder erg ziek werd (en er nog steeds erg ziek uitziet) en niet in staat was om haar losse baantjes te doen.

Patrick, 16 jaar oud, heeft vorig jaar klas 8 afgerond met 216 van de 500 punten en zou vorige week naar de eerste klas van Joytown gaan. Dit waren goede cijfers voor hem omdat hij bijna twee jaar lang veel lessen heeft moeten missen door ziek te zijn. De jongen is nog niet naar de middelbare school gegaan omdat hij nog geen schoolgeld heeft en geen geld heeft voor een schooluniform voor de eerste klas.

Patricks moeder, die ook al een tijdje ziek is, heeft tevergeefs bij haar ooms gesmeekt om de jongen te steunen. Haar ouders, die uit Muranga Kangema komen en oud zijn, doen onzekere baantjes en zijn ook niet in staat om hem te steunen. Haar moeder heeft een schoolbeurs aangevraagd (Ksh.5000 – zo’n 33 euro) maar weet niet zeker wanneer het geld beschikbaar zal zijn.

We hebben haar aangemoedigd om niet op te geven, we geloven dat er een deur zal opengaan voor deze jongen om naar de middelbare school te gaan. We beslisten als team ook om Patrick te helpen en in afwachting van een echo van de nieren, spraken we af dat de moeder Patrick woensdag naar het ziekenhuis in Kijabe zou brengen voor controle. Patricks mama heeft geen geld voor haar reis naar Kijabe maar we besloten om haar hierbij te helpen. Mama Leon kocht maïsmeel, rijst, suiker en ndengu) voor het gezin.

Het team zal ook aan BethanyKids vragen om Patrick te steunen met de betaling van het schoolgeld. Dit kan van semester tot semester minder worden omdat zijn moeder ook de klok rond werkt om meer steun van verschillende organisaties te vinden.

Er verschijnt een glimlach op het gezicht van Patricks mama. Ze is ons heel erg dankbaar en zegt weer wat meer hoop te hebben voor een betere toekomst voor Patrick.