Continentiemanagement

 

 

Continentiemanagement – een stap naar een waardig en zelfstandig leven

Bij Child-Help zetten we ons in voor kinderen met spina bifida, zodat ze ondanks hun aandoening een volwaardig en zelfstandig leven kunnen leiden. Veel van deze kinderen hebben moeite met blaas- en darmcontrole. Zonder de juiste zorg kunnen ze te maken krijgen met gezondheidsproblemen, schaamte en uitsluiting. Onze programma’s helpen deze uitdagingen te overwinnen door middel van gerichte voorlichting en ondersteuning. Naast de blaas hebben veel kinderen ook een verminderde darmfunctie. Regelmatige darmspoeling kan ook het risico op infecties en pijn verminderen.

De uitdaging: blaasproblemen bij spina bifida

Kinderen die geboren zijn met spina bifida hebben meestal een verlamde blaasfunctie, waardoor ze hun blaas niet zelfstandig volledig kunnen legen. Hoge druk in de blaas en het onvermogen om de blaas volledig te legen leiden tot een verhoogd risico op infecties, nierschade en pijnlijke doorligwonden. Zonder gerichte behandeling is een gezond en zorgeloos leven voor de getroffen kinderen nauwelijks mogelijk.

Onze maatregelen: Katheterisatie en oxybutynine

We helpen deze kinderen met een effectieve aanpak die bestaat uit:

  1. Regelmatig katheteriseren: Een katheter is een dun slangetje dat voorzichtig in de blaas wordt ingebracht om deze volledig te legen. Regelmatig katheteriseren houdt de blaas schoon en voorkomt infecties en complicaties. In Europa gebruiken kinderen vaak wegwerpkatheters, maar in Afrika en Latijns-Amerika gebruiken we herbruikbare katheters die zorgvuldig gereinigd worden om de voorraad rendabel te houden.
  2. Oxybutynine: deze medicatie helpt de blaasdruk te reguleren door de blaasspieren te ontspannen. De medicatie wordt opgelost in water en helpt kinderen urenlang droog te blijven en infecties te voorkomen. Dankzij Child-Help wordt oxybutynine nu lokaal geproduceerd in Afrikaanse landen en is het daardoor betaalbaarder geworden.

Levering van medisch materiaal

We leveren zelf alle benodigde materialen aan onze projecten: katheters, oxybutynine en steeds vaker ook hulpmiddelen voor darmspoeling. Onze teams zorgen ervoor dat ook gezinnen in afgelegen gebieden worden bereik. Dankzij samenwerking met lokale teams kunnen we alles ter plekke goed coördineren. Al deze hulp is alleen mogelijk dankzij donaties.

Training en ondersteuning

Een belangrijk onderdeel van het programma is het voorlichten van ouders, kinderen en lokale zorgverleners. We informeren hen over de benodigde materialen, leggen het gebruik van medicatie uit en leren belangrijke technieken voor continentiemanagement aan. Voor en na operaties krijgen gezinnen in onze Huizen van de Hoop de kans om voor een beperkte periode met hun kind ter plaatse te wonen en een gerichte training te volgen voordat ze terugkeren naar hun dorpen. De eerste successen zijn vaak al een paar dagen na de implementatie te zien op: de kinderen blijven droog en schoon. Hierdoor worden ze beschermd tegen doorligwonden en ernstige schade aan blaas en nieren en kunnen ze een zorgelozer leven leiden.

Ondersteuning door informatiemateriaal en oudergroepen

We werken samen met ouders, medische hulpverleners en lokale organisaties om continentiemanagement efficiënt te implementeren. Ons doel is dat ouders en jongeren in staat zijn om regelmatig hun blaas te legen en zelf de medicatie te gebruiken. Hetzelfde geldt voor darmspoeling, dat ook deel uitmaakt van het programma. We ondersteunen gezinnen en medische teams met speciaal ontwikkelde posters en trainingen om ervoor te zorgen dat de procedures veilig en correct worden uitgevoerd – zelfs op plaatsen waar een gebrek is aan medische basisinfrastructuur. We begeleiden dit leerproces met duidelijke illustraties en eenvoudige stap-voor-stap instructies, omdat veel ouders niet kunnen lezen.

Samen met oudergroepen die voor kinderen met spina bifida of hydrocefalie zorgen, hebben we ook een speciale brochure voor leerkrachten gemaakt. Deze maakt leerkrachten bewust van de speciale behoeften van getroffen kinderen, zodat ze beter op hun situatie kunnen reageren. Op deze manier ondersteunen we niet alleen gezinnen, maar ook scholen bij het actief bevorderen van inclusie.

Verbeterde levenskwaliteit en sociale integratie

Het gebruik van continentiemanagement stelt kinderen niet alleen in staat om hun gezondheid te verbeteren, maar ook om sociaal te integreren. Ze kunnen naar school, vrienden maken en deelnemen aan het sociale leven zonder het stigma van incontinentie te ervaren. Voor hen betekent continentiemanagement een nieuwe kans om een leven te leiden zonder schaamte en uitsluiting.

Een blijvend verschil

De resultaten spreken voor zich: kinderen die dankzij onze hulp droog blijven en weer met vertrouwen naar school gaan, vrij van de angst om gepest te worden.

Met regelmatige controles, lokale nazorg en een groeiend netwerk van opgeleide zorgverleners zorgen we ervoor dat de resultaten blijvend zijn. Door nauw samen te werken met ouders en lokale professionals bouwen we aan duurzame zorgsystemen.

Help je mee?

Ons programma voor continentiemanagement wordt volledig gefinancierd door donaties. Elke bijdrage helpt om het leven van kinderen met spina bifida duurzaam te verbeteren en hen toegang te geven tot medische zorg.

Wil je bijdragen aan een toekomst vol mogelijkheden? Kijk dan op onze donatiepagina!

Active in