Terug naar overzicht

Tropische cycloon Freddy post-rampupdate, Malawi

Beschrijving: Na de verwoestende impact van cycloon Freddy op Malawi heeft Child-Help Spina Bifida and Hydrocephalus (CH SBH) Malawi zich ingezet om de slachtoffers van de ramp te helpen. Deze tekst belicht hun inspanningen om onderdak en steun te bieden aan mensen die geconfronteerd worden met de uitdagingen van spina bifida en hydrocefalie in de nasleep van de cycloon.

Het is al meer dan 6 maanden geleden dat de dodelijke cycloon “Freddy” Malawi trof en meer dan 659.000 mensen op de vlucht joeg en een spoor van vernieling achterliet. Onze doelgroep werd ook getroffen door deze ramp. Child-Help Spina Bifida and Hydrocephalus (CH SBH) Malawi ging op onderzoek uit en stelde deze situatie vast:

  • Mensen met spina bifida en/of hydrocefalie werden samen met andere mensen in tijdelijke kampen geplaatst. Het probleem hier is dat mensen met spina bifida voor hun dagelijkse continentiezorg privacy en een steriele omgeving nodig hebben.
  • De meeste gezinnen van mensen met SBH hebben hun eigen lokale bedrijfjes als primaire bron van inkomsten. Het niet herstellen van de bedrijven bracht het risico met zich mee dat kinderen niet naar het ziekenhuis konden voor behandeling vanwege gebrek aan geld voor transport.
  • Oplossing: Bouw van 15 snelbouw woningen voor onze doelgroep en heropbouw van 30 bedrijven.

Foto: Een moeder met een kind nadat cycloon Freddy hun huis ontmantelde

Vanuit financieel oogpunt:

Na de planning, navraag bij aannemers, materialen en het werven van fondsen, kreeg CH SBH genoeg fondsen voor 4 huizen. Child-Help zorgde voor de financiering van 2 van deze 4 huizen.

De bouw begon in juni en tot nu toe zijn er 2 huizen gebouwd. Het 3e huis is op 11 september begonnen en zal binnen 10 dagen klaar zijn.

Dit zijn duurzame huizen, gemaakt van cement en verbrande bakstenen met een zand/cementverhouding van 5:1.
Het 1e huis werd gebouwd in Ndirande en kreeg media-aandacht van 3 grote Malawi mediahuizen: Malawi Broadcasting Corporation (MBC), Times Television (TTV) en de Nation Newspaper.

De begunstigden van het 1e huis zijn de familie van Francis Mponda, een persoon met hydrocefalie die al jaren zorg ontvangt van CH SBH.

Foto: 1e huis gebouwd en gedoneerd na cycloon Freddy

Het 2e huis werd gebouwd in Chilomoni, een plaats in het zuiden van Malawi. Het huis werd op 30 augustus overgedragen aan de eigenaars. Je kunt dit hier bekijken.

De begunstigde van het nieuwe huis is Vanessa Manda, een jongere met spina bifida die door haar moeder wordt verzorgd.

Beide huizen zijn in twee weken gebouwd.

2e huis gebouwd en gedoneerd na cycloon Freddy

CH SBH heeft financiering voor 4 huizen en het doel is om 15 huizen te bouwen voor mensen met spina bifida en/of hydrocefalie die getroffen zijn door cycloon Freddy.

Doel bereikt: 27%

We zijn iedereen dankbaar die tot nu toe heeft gedoneerd.

Als je graag wil bijdragen, ga dan naar de onderstaande link:

https://childhelp.koalect.com/nl-NL/p/emergency-cyclone-relief-for-malawi/step-1