Terug naar overzicht

Pierre verbleef twee maanden in Tanzania

Pierre Mertens, oprichter van Child-Help, bracht meer dan twee maanden door in Oost-Afrika met als uitvalsbasis Dar es Salaam.

Pierre: ‘Samen met mijn vrouw Mol en mijn pleegdochter Shana bracht ik meer dan een week door in het Huis Van de Hoop in Kitongo (Mwanza) in Noord-Tanzania. We leefden er samen met de ouders en kinderen die daar verbleven. We stonden samen op, hielpen mee de maaltijden klaarmaken en luisterden de hele dag naar hun verhalen. Zo kregen we een beter zicht op hun noden en verzuchtingen.’

Pierre sprak er dagelijks met mama’s, papa’s en kinderen met een open ruggetje en een waterhoofdje en ging mee naar hun afspraken in het ziekenhuis.

Terwijl vele vaders de moeder en het kindje de rug toekeren, is dat het laatste wat Zacharia zou doen…

Pierre: ‘Zacharia is papa van Jozef. 3 maanden geleden beviel zijn vrouw Agnes van de kleine Jozef in het districtsziekenhuis, zo’n 300 kilometer van Mwanza in Noord-Tanzania. Jozef werd geboren met een open ruggetje en ze werden onmiddellijk doorgestuurd naar het Bugando Medical Center, waar ze ervaring hebben met kinderen die geboren worden met spina bifida of een open ruggetje. Tot hun grote verbazing kregen ze daar te horen dat Jozef te klein was voor een rugoperatie en dat ze nog 3 maanden zouden moeten wachten voor er een ingreep mogelijk was. Zacharia vertelt dat zijn ouders hem inspireerden om zijn vrouw en kind niet in de steek te laten, maar hen volop te steunen. ‘In onze familie heeft nog niemand zijn vrouw verlaten, ik zal dat dus ook niet doen, mijn ouders hebben mij zo opgevoed’. ‘Agnes heeft altijd heel goed de wond van Jozef verzorgd, de wond is genezen zonder te ontsteken’.

3 maanden na de geboorte van Jozef hebben Zacharia en Agnes het Huis van de Hoop ontdekt in Kitongo. Het is een plaats waar ze kunnen verblijven terwijl ze wachten tot Jozef kan geopereerd worden. Ze kunnen er praten met andere ouders van kinderen met spina bifida en hydrocefalie. Er is een dokter vlakbij die de kinderen controleert en advies geeft aan de ouders.

Pierre: ‘Ik raad Agnes aan om onmiddellijk foliumzuur te beginnen nemen. Zacharia denkt dat een vrouw niet kan zwanger worden terwijl ze borstvoeding aan het geven is. Ik vertel hen dat het niet duur is en dat in Europa elke vrouw die zwanger kan worden, foliumzuur inneemt om spina bifida te voorkomen. Ik geef hen meer uitleg over spina bifida en de risico’s, zoals nierfalen door verlamming van de benen.

Ik zeg Zacharia hoe geweldig ik het vind dat hij zo goed zorg draagt voor zijn zoon.’

Onze manager van het Huis van de Hoop, Getrude, zal een SHIP-paspoortje opmaken voor Jozef, waar zijn evolutie wordt bijgehouden. Ze zal ook een dosis foliumzuurtabletten geven voor 1 maand.

Het jonge gezinnetje gaat moeilijke tijden tegemoet. Zacharia verkoopt normaal frisdrankjes in het treinstation, maar heeft nu geen inkomen omdat hij voor zijn zoon wil zorgen. Ze moeten nu wachten, maar ze zijn dankbaar voor de steun die ze op dit moment krijgen.

Pierre: ‘We gingen ook op bezoek in het Bugando ziekenhuis, hadden een ontmoeting met een lokale donor en natuurlijk ook met de plaatselijke oudervereniging.’

In Dar Es Salaam bezocht Pierre met zijn Tanzaniaanse collega’s de Belgische, Duitse en Nederlandse Ambassades en had verschillende vergaderingen met het Child-Help kantoor in de … jawel, Patrice Lumumbastraat. In Dar es Salaam organiseerde Child-Help een werkweek met de landenvertegenwoordigers van Kenia, Tanzania en Oeganda.

Zijn verblijf was een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Mombasa waar Child-Help samen met NeuroKids een neurochirurgische training organiseerde in het Coast Hospital en de plaatselijke chirurg hebben geïnstalleerd met alle materiaal om hydrocefalie endoscopisch zonder shunt te behandelen (ETV/CPC).

Ook bezocht hij samen met Janet Manoni, onze directeur projecten, Rwanda.

Dokter Uta Düll ontwikkelde er een prachtig project voor spina bifida. Pierre was er 15 jaar geleden en startte er met haar een incontinentie management project. Het project loopt nog altijd als één van de beste van onze projecten.

Child-Help betaalde enkel de training en het nodige medisch materiaal. Samen met Uta zoeken we uit hoe we een zelfhulpgroep kunnen faciliteren om van onderuit te kunnen lobbyen voor een meer toegankelijke gezondheidszorg voor onze doelgroep.

NL